Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(DOWNLOAD) "De smÄ folkens historia" by Ingmar Karlsson ~ Book PDF Kindle ePub Free

De smÄ folkens historia

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: De smĂ„ folkens historia
  • Author : Ingmar Karlsson
  • Release Date : January 05, 2018
  • Genre: Europe,Books,History,Military,Nonfiction,Social Science,
  • Pages : * pages
  • Size : 6136 KB

Description

Allt fler minoriteter krÀver sin rÀtt. Ny och högaktuell bok av Ingmar Karlsson!
Globalisering och digitalisering har ibland setts som ett hot mot Europas minoritetsfolk. Men denna utveckling har paradoxalt nog Àven haft stora effekter pÄ gruppernas möjligheter att göra sina röster hörda. PÄ senare Är har minoritetskulturer fÄtt ökad uppmÀrksamhet. I De smÄ folkens historia berÀttar Ingmar Karlsson kunnigt och kÄserande om olika minoriteters spÀnnande historia. Visste du till exempel att Andy Warhol var ruten? Eller att Donald Tusk Àr kasjub?
Med tanke pÄ EU:s officiella motto Enhet i mÄngfald Àr det kanske inte sÄ mÀrkligt att vi pÄ senare Är har sett hur alltfler minoriteter i Europa krÀver sin rÀtt. För nÀr kommunismen kollapsade och stater splittrades blev det tydligt att det aldrig har funnits mÀnniskor som betecknat sig som jugoslav, tjeckoslovak eller sovjetmedborgare. DÀremot betecknade man sig som sloven, slovak, kroat, bosnjak, makedon, ukrainare, moldav, est, lett, litau och sÄ vidare.
Samtidigt började ocksÄ andra folkslag pÄminna om sin existens, sÄdana som saknar en autonom stÀllning i sina hemlÀnder och sÄdana som saknar en modernation som tillvaratar deras intressen. Det handlar om bretoner, cimbrer, elsassare, friser, furlaner, ladiner, rutener, vlacher, gagauzer, sorber och kasjuber. Att globaliseringen och den digitala utvecklingen hjÀlpt dessa minoriteter Àr otvivelaktigt. Internet Àr ett ovÀrderligt redskap för kontakt med andra inom samma folkslag, vilket möjliggjort sÄvÀl undervisning i det egna sprÄket som marknadsföring av de ofta isolerade och avlÀgset belÀgna trakter som krÀsna och Àventyrliga turister lockas av.
I sin bok De smÄ folkens historia. Minoriteter i Europa berÀttar Ingmar Karlsson kunnigt och kÄserande om nÄgra av Europas mer okÀnda minoritetsfolk. HÀr stÄr deras historia i centrum deras sprÄk, kultur och livaktighet i dagens moderna Europa. Med sinne för detaljer och stor kunskap om helheten skildrar Ingmar Karlsson denna rika flora av folk.


Free Books Download "De smÄ folkens historia" PDF ePub Kindle